Skip to content Skip to footer
Килограми пластмасови отпадъци „уловиха“ в морето днес рибари от Ченгене скеле.

Килограми пластмасови отпадъци „уловиха“ в морето днес рибари от Ченгене скеле.

Нетрадиционният улов е част от инициативите по проекта на Община Бургас „Прилагане на мерки за намаляване на морските отпадъци в Бургаския залив“, който се изпълнява в партньорство с Фондация „Шанс за децата и природата на България“, както и НПО „The Blue Army“, Исландия. Финансирането му е по Програма „Опазване на околната среда и климатични промени“ на ФМ на ЕИП 2014-2021.

Идеята е всеки от рибарите да извади от морето, колкото е възможно повече отпадъци, в рамките на 1 месец. Любопитната еко акция стартира на 1 септември и ще продължи до края на септември.

Всеки рибар от местната рибарска общност, който се включи в инициативата, ще трябва да претегля и записва събраното количество пластмасови, стъклени и метални вещи от морското дъно и повърхност. В края на месеца ще бъде ясно кой от тях е събрал най-много отпадъци. Най-активните ще получат подаръци – ваучери за ловно-рибарски магазин.

Предвидени са и специални контейнери за „уловените“ в морето боклуци, които ще бъдат сепарирани.

С дейностите по проекта се цели подобряване на екологичния статус на морските води в Бургаския залив и повишаване на обществената информираност, самосъзнание и отговорност на гражданите за намаляване и предотвратяване на морските отпадъци.

Продължителността на проекта е 14 месеца.

Skip to content