Skip to content Skip to footer

КАКВО МОГА ДА НАПРАВЯ?

Ако бягате или се разхождате за здраве, защо да не вдигнете пластмасов отпадък от земята. Така ще се присъедините към хилядите по света, които практикуват Plogging (думата е комбинация от „джогинг“ и шведската дума за „вземам“, plocka upp). Plogging движението се ражда в Швеция през 2016 г., но днес разпространението му е глобално и plogging групи и събития се организират в много страни. Опитайте! Ще отнеме само секунда, за да вдигнете онова парче пластмаса, но помислете колко допълнителни мускули ще включите в тренировката си днес.

Ако живеете близо до брега на морето, защо не разберете дали има инициатива по почистване на плажа във вашия район, в която да се включите? Или организирайте семейна разходка по плажа и започнете собствено почистване.

Не живеете близо до морския бряг? Не се притеснявайте! 80% от морските отпадъци произхождат от сушата, а реките отвеждат значително количество пластмасови отпадъци в океаните. Ако във вашия район не е организирано почистване на река, можете да си направите собствено такова. Реката не само ще изглежда по-хубава, но премахването на отпадъка ще бъде от полза както за местната екосистема, така и за световния океан.

Всеки е наясно с вредните последици за здравето от тютюнопушенето, но знаете ли, че като пушите, вие увеличавате микро пластмасата, която навлиза в океана? Всеки ден по света се купуват 18 милиарда цигари, всяка от които съдържа пластмасови филтри и токсични химикали. В крайна сметка те попадат на сметища – замърсяващи и увреждащи околната среда – или в морето, където заплашват живота на морските обитатели.

Когато сте на пазар, опитайте се да намалите пластмасовите си отпадъци и цялостния си отпечатък върху околната среда, като купувате само храната, от която се нуждаете, избирате храна без пластмасова опаковка, носите торба за многократна употреба, купувате местно произведена храна и ако е възможно, пълните собствени контейнери вместо да закупувате продукти в нови опаковки.
Отидете още една крачка напред и опитайте живот с нулеви отпадъци. Инвестирайте в устойчиви, щадящи океаните продукти като чаши за кафе, бутилки за вода и хранителни опаковки за многократна употреба. Също така можете да използвате продукти за лична хигиена менструални чаши, бамбукови четки за зъби и твърд шампоан, които щадят околната среда. Вие пестите пари от еднократни опаковки, а океанът е пощаден от замърсяване. Win-win situation!

Когато сте на почивка, опитайте се да преосмислите ползването на платмаса за еднократна употреба. Откажете от миниатюрни бутилки за лична хигиена в хотелските стаи, вземете си собствена бутилка за многократна употреба и използвайте щадяща рифовете слънцезащита, която не съдържа микропластмаси.

Говорете с приятелите си, семейството и последователите в социалните медии за необходимостта от ограничаване на пластмасите за еднократна употреба. Кажете им какви промени правите, убедете ги, че и те могат да помогнат, и ги помолете да популяризират идеята още повече.

Да, има такива заведения и те са обозначени със специален знак. Предпочитайте тях, а ако се окажете в традиционно заведение, откажете пластмасовите сламка и бъркалка и обяснете на персонала защо. Това ще насочи собствениците на бизнеса към идеята за оптимизиране управлението на отпадъци. Запомнете: ако не поискате, няма да получите.

Насочете се към устойчиви модни линии, помислете за магазини за ползвани облекла и аксесоари и носете собствените си дрехи по-дълго, като ги поправяте, когато е възможно. Модната индустрия произвежда 20% от отпадните води и 10% от емисиите на въглерод в света. Това е повече от емисиите на целия световен въздушен и морски транспорт. Така че обличайте се отговорно.
Продуктите за лична хигиена са основен източник на микро-пластмаси, които се изливат в моретата и океаните директно от нашите бани. Прегледайте опаковките и потърсете сапуни, шампоани, кремове, гримове и други подобни продукти без такива пластмаси.

Лесно е. В повечето градове вече работят системи за разделно събиране на битови отпадъци. Някои общини са въвели и депа за рециклиране на електроника, стари дрехи и обувки, преработка на ползвани мебели. Възползвайте се! Безплатно е, а чувството за удовлетворение, че си помогнал на природата е безценно!

АЗ СЪМ АНГАЖИРАН

Всеки може да допринесе в подобряването на околната среда.

  Можете да оставите своето име и имейл и ние ще Ви информираме ако организираме инициативи, свързани с желанието Ви да се помогнете в следните насоки:

  Всеки ден, докато се движа по улицата, ще събирам поне 3 чужди отпадъка и ще ги изхвърлям на определените за това местаТази година ще се включа в поне една инициатива за почистване на плаж или рекаВсеки път когато съм на плаж или близо до река ще събера и изхвърля своите и поне 3 чужди отпадъка в кош за боклукЩе откажа пушенетоКогато пазарувам ще заменя еднократните найлоновите торбички със собствена торба от рециклируем материалЩе ползвам собствени контейнери за храна за многократна употреба, от рециклируеми материалиЩе пия от собствена бутилка за многократна употреба от рециклируеми материалиЩе си нося собствена чаша, от рециклируеми материали, когато си купувам кафе за изпътЩе споделям активно ползите от опазване на световния океан с моето семейство и приятели и в социалните мрежиЩе посещавам заведения, обявени за свободни от пластмаса и ще се откажа от пластмасовите сламки и бъркалкиЩе избирам дрехи от устойчиви модни линииЩе преразгледам продуктите си за лична хигиена и слънцезащите и ще избирам такива, щадящи природатаЩе изхвърлям отпадъците си разделно

  Сподели твоята история

  Разкажи ни какво си направил за опазване на водите и плажовете чисти. Твоята история може да вдъхнови и други.

   допустими файлове: jpg, jpeg и png


   Skip to content