Skip to content Skip to footer

Автоматизирани устройства „ловят“ плаващи отпадъци край три бургаски пристанища.

Автоматизирани устройства „ловят“ ежедневно плаващи отпадъци край три бургаски пристанища. Те са поставени край рибарските портове в „Ченгене скеле“ и кварталите „Сарафово“ и „Крайморие“. Автоматизираните устройства, които много наподобяват на кофи, са проектирани така, че да се справят с прилива.Обемът им е 100л. Изключително ефективни са и резултатът е видим.

Демонстрация как работят устройствата беше направена по време на финалната пресконференция по проект „Прилагане на мерки за намаляване на морските отпадъци в Бургаския залив“. Той се изпълнява от Община Бургас в партньорство с Фондация „Шанс за децата и природата на България“, както и НПО „The Blue Army“, Исландия. Финансирането му е по Програма „Опазване на околната среда и климатични промени“ на ФМ на ЕИП 2014-2021.

„Целта на проекта и всички дейности, включени в него, бяха подобряване чистотата на Черно море и намаляване на отпадъците, които ежегодно поглъща морето в резултат на различни дейности на хората, повишаване на обществената информираност, самосъзнание и отговорност на гражданите.“, обясни Мая Русева, директор дирекция „Стратегическо развитие“.

„Всички дейности по проекта са наситени с много послания, с цел да стигнат до повече хора и най-вече до децата. Колкото повече се повишава информираността, толкова повече се формира положително поведение към околната среда“, заяви по време на пресконференцията Весна Балтина, зам.-кмет „Стратегическо развитие и екология, дигитализация и адаптация към промените на климата“.

В рамките на проекта бяха организирани разнообразни инициативи и активности с цел провокиране на отговорно и грижовно отношение към опазване чистотата на морската околна среда.

Тонове пластмасови, битови и други отпадъци бяха извадени от водолази край Моста в Бургас и остров Св. Анастасия. В акциите, организирани от Община Бургас, се включиха водолази от СНЦ „Приятели на морето“.

Огромен интерес и отлични резултати бяха постигнати и чрез друга атрактивна акция в рамките на проекта – „Риболов на отпадъци“. Еко инициативата се реализира с участието на местната рибарска общност и морето си „отдъхна“ от килограми отпадъци.

Друга активност, реализирана в рамките на проекта, беше прилагане на „План за ограничаване употребата на пластмасови продукти за еднократна употреба в сградите и помещенията на Общински съвет и общинска администрация – Бургас”, с цел намаляване на генерираните пластмасови отпадъци и повишаване на знанията на местната администрация и заинтересованите страни относно източниците на замърсяване на морските води. В 30 общински сгради бяха поставени диспенсъри за филтриране на водата.

Заедно с партньорите от „Blue Army“ бяха организирани образователни кампании сред 750 ученици в 5 бургаски училища. Целта им бе да се формира отговорно отношение към опазване чистотата и съхраняване на огромното ни богатство – Черно море. Множество лекции и уъркшопове, с активно участие на бургаски деца и генериране на различни идеи с еко насоченост, бяха проведени съвместно с Фондация „Шанс за децата на България“.

Продължителността на проекта беше 14 месеца.

 

Skip to content